Vinkit oikeanlaisen tarramateriaalin valintaan

Olitpa sitten kokenut opasteiden valmistaja tai vasta-alkaja teippaustöissä, oikeiden materiaalien valinta on ratkaisevan tärkeää. Useimmissa projekteissa suurin osa tuotantokustannuksista muodostuu työn osuudesta. Valitsemalla parhaat mahdolliset tarramateriaalit teippausprojektiisi voit parantaa laatua, lisätä tuottavuutta ja minimoida hävikin sekä maksimoida kannattavuuden. Jotta sinun olisi helpompi valita sopivimmat tarra- ja tulostusmateriaalit projektiisi, olemme koonneet yhteenvedon erityyppisistä tarralaaduista ja niiden parhaista käyttökohteista.

 

Tarran pintakalvot

Ensisilmäyksellä ei ole juurikaan eroa kolmen nykyisin saatavilla olevan vinyylitarratyypin välillä: valukalvot, polymeeriset kalanteroidut ja monomeeriset kalanteroidut tarrakalvot. Niiden välinen ero on kuitenkin ilmeinen sen jälkeen, kun asennuksesta on kulunut jonkin aikaa. Tarrakalvo, joka näyttää kuin uudelta pitkänkin ajan jälkeen, valmistetaan valumenetelmällä, ja sitä kutsutaan valukalvoksi.

 

Valukalvot: Premium-ratkaisu

Valettu kalvo (eng. cast film) on korkealaatuinen vinyyli, joka on aluksi nestemäinen ja jonka annetaan sitten levitä erittäin ohueksi kerrokseksi. Valukalvoilla ei ole muistia, ja ne ovat vakaita, joten niiden kutistuminen on lähes olematonta. Koska kalvot ovat ohuempia ja pehmeämpiä, niitä on helpompi leikata, perata ja asentaa. Kalvot mukautuvat alustan epätasaisuuksien (kuten niittien ja tekstuurien) yli, joten ne ovat suositeltavin vaihtoehto kaikkein vaativimpiin ulkosovelluksiin - erityisesti ajoneuvojen yliteippauksiin. Valukalvoja käytetään usein myös sisätiloissa tai vähemmän haastavissa sovelluksissa, kun tarvitaan erikois- tai PANTONE®-värejä. Valukalvojen tärkeimpiä ominaisuuksia ovat mm:

  • pitkäaikainen kestävyys
  • erittäin hyvä muotoutuvuus
  • mittasuhteiltaan vakaampi, ei kutistu
  • kestää hyvin haalistumista
  • kestää hyvin kemikaaleja

 

signage film for coffee company

 

Kalenteroidut kalvot

Kalenteroidut kalvot (Calendered films) syntyvät, kun muovimassa litistetään kahden painerullan läpi. Vaikka tämä menetelmä ei tuotakaan yhtä korkealaatuista kalvoa kuin valumenetelmä, se tarjoaa usein riittävän hyvän laadun moniin vähemmän vaativiin sovelluksiin. Kalenteroituja kalvoja on kahta tyyppiä: polymeeriset ja monomeeriset.

 

Polymeeriset kalenteroidut kalvot

Polymeerisiin kalenteroituihin kalvoihin on lisätty polymeerejä kutistumisen vähentämiseksi. Vaikka ne ovat kehittyneet huomattavasti vuosien varrella, ne eivät silti yllä valukalvojen vakauden ja kestävyyden tasolle. Polymeerikalvot soveltuvat paljon paremmin ulkokäyttöön kuin monomeeriset kalvot, mutta ne eivät sovellu kaikkein haastavimpiin pinnanmuotoihin, kuten syviin pokkauksiin tai niittien päälle. Jotkin polymeerikalvot kestävät kuitenkin hyvin ja muotoutuvat jopa hieman kaareviin muotoihin. Polymeerikalvot tarjoavat joihinkin vähemmän vaativiin ulkokohteisiin toimivan vaihtoehdon valukalvoille.

 

Valitse sopiva tarramateriaali projektiisi

 

Monomeeriset kalenteroidut kalvot: Kustannustehokas vaihtoehto

Edullisin vinyylikalvo on monomeerinen kalenteroitu kalvo. Nämä kalvot eivät ole suositeltavia vaativiin ulko-olosuhteisiin, kuten pidempiaikaisiin ajoneuvoteippauksiin tai julkisivuteippauksiin. Monomeerisen kalvon pintakalvo ei ole yhtä stabiloitu, joten se on alttiimpi kutistumaan ja paljastamaan alla olevan liiman. Lika tarttuu tähän paljastuneeseen liimaan ja näkyy selvästi tahmeana mustana ääriviivana kirjainten ja muiden elementtien ympärillä. Tämä tahmea musta ääriviiva on usein ensimmäinen merkki tulevista ongelmista. Lopulta vinyylipintakalvo alkaa käpristyä ja hilseillä pois kuin irtoava maali. Monomeeriset kalvot soveltuvat siksi parhaiten vain lyhytaikaiseen ulkokäyttöön ja sisätilojen teippauksiin.

 

PVC-vapaat kalvot

Me Spandexilla ymmärrämme ympäristövastuullisten ratkaisujen merkityksen, ja tarjoamme siksi valikoiman PVC-vapaita materiaaleja vaihtoehtona perinteisille vinyylikalvoille. PVC-vapaa valikoimamme tarjoaa monia eri materiaaleja erilaisiin sovelluksiin. Nämä kalvot ovat erittäin hyvä vaihtoehto visuaalisen viestinnän ammattilaisille, jotka haluavat välttää PVC:tä. Ne tarjoavat silti erinomaisen suorituskyvyn kestävyyden, muotoutuvuuden ja helppokäyttöisyyden suhteen. 

 

PVC-vapaa ImagePerfect EverGreen leikkuritarra

PVC-vapaa ImagePerfect EverGreen leikkuritarra on yksi esimerkki monista PVC-vapaista ja ympäristövastuullisista materiaalivaihtoehdoistamme. 

 

Muut kalvovaihtoehdot:

Tutustu myös muihin kalvovaihtoehtoihimme, jotka voivat olla juuri oikea valinta tietyntyyppisiin projekteihin:

Polyesterikalvot ovat yleensä erittäin kiiltäviä. Ne eivät veny, joten ne soveltuvat vain tasaisille pinnoille tehtäviin sovelluksiin.

PVF-kalvot eivät reagoi kemiallisesti esim. maaleissa esiintyviin liuottimiin, ja niitä käytetään yleensä suojaustoimenpiteenä paikoissa, joihin joku saattaa tehdä graffiteja.

Peilikalvot ja metalloidut vinyylit soveltuvat korostusten ja yksityiskohtaisten kuvioiden tai kirjainten toteuttamiseen. Metalloidut tarrat ovat erinomainen keino lisätä näyttäviä yksityiskohtia ajoneuvoteippauksiin.

Silkkipainokalvot soveltuvat sekä pitkäaikaisiin että- lyhytaikaisiin sovelluksiin.

 

Kuten kaikkien tuotevalintojen kohdalla, tarrakalvotyyppien erojen ja ominaisuuksien ymmärtäminen auttaa sinua materiaalivalinnoissa. Mikäli sinulla on kysyttävää tai tarvitset lisätietoja siitä, mikä tarra soveltuu parhaiten projektiisi, otathan yhteyttä Spandexiin. Asiantuntijamme auttavat sinua löytämään oikeanlaisen materiaalin juuri sinun tarpeeseesi.

Tutustu koko tarravalikoimaamme täällä.